Előfizetői tartalom

Ezért volt nagyon csúnya napja a forintnak

Portfolio
Csak átmeneti nemzetközi hangulatjavulást, illetve líra- és forinterõsödést hozott a török jegybank kedd éjszakai agresszív kamatemelése, hiszen szerda délelõtt újraindult az esés többek között a feltörekvõ piaci devizáknál. Ez magával rántotta a fejlett részvényindexeket is. A forint a reggeli 303-ról több hullámban 310-ig, azaz kétéves mélypontra zuhant az euróval szemben, miután délután a líra sokkal gyengébb szintre hagyatlott, mint a tegnap esti kamatemelés elõtt járt. A feltörekvõ piaci „dominók” dõlését jelzi, hogy a tegnapi indiai és török után ma a dél-afrikai jegybank is rendkívüli kamatemelést jelentett be. Piaci szereplõk szerint elképzelhetõ, hogy ezt a magyar piacon is megpróbálják kikényszeríteni egyes szereplõk, igaz Matolcsy György jegybankelnök 307-es eurónál kora délután még arról beszélt, hogy további kamatcsökkentésre is van tér. Pleschinger Gyula MNB-jegybankár már óvatosabb nyilatkozatot tett kora este. Szerda este a Fed a vártnak megfelelõen újabb 10 milliárd dollárral lassította az eszközvásárlási programját és más meglepetést sem okozott, de ez viselte meg túlságosan a nemzetközi piacokat, a forint az euróval szemben este 308-309 körül ingadozott.Fontosabb részletek Kedd hajnalban az indiai, este a török jegybank emelt kamatot Utóbbinál ez a gyakorlatban 225 bázispont volt, de a líra ma sokkal mélyebbre esett, mint a bejelentés elõtt járt A rand zuhanása miatt a dél-afrikai jegybank is rendkívüli kamatemelésre kényszerült szerda délután, de ezután is esett a rand A piaci hangulatot többek között a Fed eszközvásárlási programjának lassítása, illetve a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelem nyomasztja Eközben az esõ forint mellett Matolcsy György MNB-elnök a sikerek sorolásáról és további kamatcsökkentés lehetõségérõl beszélt, illetve nem élt a szóbeli (piacnyugtató) intervenció lehetõségével A forint az euróval szemben 310-nél, a svájci frankkal szemben 253-nál kétéves, a dollárral szemben 227,5-nél négyhavi mélypontra zuhant, majd estére kissé erõsödött Utoljára 2011 végén láttunk a mainál nagyobb egynapi forintesést Ezek láttán Pleschinger Gyula azt mondta, hogy az MNB figyeli a piaci fejleményeket és megfontolja azokat kamatdöntéseinél A forintnak részben az fáj, hogy rendkívül alacsony a befektetõk számára kínált kamattartalma, illetve megfordítva nagyon olcsó a gyengülésére játszani A forintalapú államkötvényhozamok nagy mértékben emelkedtek, a referenciahozamok 5-73 bázispont között ugrottak, igaz a 73 bp-os ugrás egy technikai hatás eredménye A legfrissebb, hétfõi adat sem utalt arra, hogy tömegesen menekülnének a külföldiek a magyar állampapírpiacról, ami nyugtató fejlemény A határidõs kamatpiaci jegyzésekbõl nem látszik, hogy (nagy) kamatemelésre készülne a piac.

2014. január 29. 22:40 Megosztás Az éjszakát 309 feletti töltheti a forint Az amerikai részvénypiac zárásakor enyhe gyengülés volt megfigyelhető a forint euróval szembeni árfolyamában, az éjszakának 309-es árfolyam mellett mehet neki a forint. ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés