Előfizetői tartalom

Matolcsy kifecsegte az IMF-bejelentést a Goldman Sachsnak?

Portfolio
A magyar gazdaságpolitika hajtűkanyarját jelentő 2011 őszi IMF-visszahívás tervét a bejelentés előtt ebéd közben már előre elmondta a világ egyik legnagyobb befektetési bankját képviselőknek Matolcsy György - többek között ezt tartalmazza az akkori nemzetgazdasági miniszter kabinetfőnökének, Wiedermann Helgának, tegnap megjelent könyve. Az IMF-viszahívása nagy jelentőségű hír volt, és természetesen pozitívan fogadta a piac. Sőt, már a bejelentés előtt is erősödött a forint, azaz nem zárható ki, hogy az igen fontos bennfentes információt a befektetési bank - éppen a Matolcsytól kapott információk alapján - előre lekereskedte. A helyzet abszurditását pedig mi sem növeli jobban, mint hogy Wiedermann szerint Matolcsy az egyébként igen kedvező piaci reakciók alapján győződött meg arról, hogy a nagy nemzetközi befektető csoportok "életveszélyes támadást" indítottak Magyarország ellen.

Az összeesküvés-elméletekkel teletűzdelt, az Index által ma kivonatában ismertetett könyv egyik különösen érdekes része az, amikor Wiedermann Helga a 2011 őszi igen feszült pénz- és tőkepiaci időszakról írt, amely végül a kormányzati kommunikáció teljes ellentéteként az IMF visszahívásához vezetett. Amint akkori cikkeinkben mi is megírtuk: piaci értesülések szerint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés