Előfizetői tartalom

Elképesztő banki trükkre derült fény, a felügyelet széttárta a kezét

Portfolio
Meghökkentő, de az akkori szabályok szerint jogszerű módját választotta önmaga tőkeellátásának a többször is (legutóbb néhány hete) majdnem csődbe ment Dexia. A francia-belga bankcsoport 1,5 milliárd eurónyi hitelt nyújtott két intézményi tulajdonosának még a válság előtt, akik aztán ebből Dexia-részvényeket vásároltak, 35%-ra emelve részesedésüket - tudta meg a Financial Times.

A nem szokványos tőkeemelési forma miatt jelezték a Dexiának aggályaikat a belga hatóságok abban az időben, de nem tehettek egyebet, hiszen az akkori belga jogszabályok nem tiltották a tulajdonolt bank hiteléből történő tőkeemelést. Azóta az egész Európai Unióban tiltják ezt. A módszer azt követően került napvilágra, hogy a bankcsoport három esztendő leforgása alatt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés