Négy év után kártalanítják a ciprusi betéteseket

2017. november 10. 12:21    
nyomtatás
 
A ciprusi hatóságok tegnap bejelentették, hogy létrehoznak egy alapot azoknak a betéteseknek a kisegítésére, akik 2013-ban súlyos veszteségeket szenvedtek, miután az ország több bankját részben az ő pénzükből kellett kimenteni - írja a Reuters.
Harris Georgiades, Ciprus pénzügyminisztere szerint az alap által kezelt vagyon értéke 25 millió euró lesz, amit ha szükséges, az állami kasszából fognak pótolni. Hozzátette, hogy ez nem fogja rögtön orvosolni a helyzetet, de jó kiindulási pont lehet a bajba jutott betétesek kisegítésére.

Rengeteg ember vesztette el összesen több mint 100 000 euró értékű megtakarításait a Cyprus Popular Bankból, amikor az Európai Unió és az IMF 10 milliárd euró értékű pénzügyi segélyt nyújtott a ciprusi bankszektornak 2013-ban. A bankmentés feltétele volt ugyanis az önrész vállalása, amit a pénzintézet a saját betétesei vagyonából tudott csak előteremteni. Hasonlóan jártak a Bank of Cyprus ügyfelei, akiknek a megtakarításából tőkésítették fel a bankot a részvények konverziójával.

A két pénzintézet az után került bajba, hogy 2012-ben az Európai Unió és IMF vezénylésével jelentős összegeket írtak le a görög államadóságból, aminek negatív hatásai Ciprust is elérték.

A bajba került betéteseket kisegítő alapot a ciprusi parlament és a szigetország kabinetje által lefektetett iránymutatások alapján fogják irányítani. A hatóságok azt is fontolóra veszik, hogy állami vagyon is kerüljön az alapba - mondta az ország pénzügyminisztere.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Széchenyi Kártya Program (x)

Másfél évtizede a vállalkozókért 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium