A fogyasztóbarát lakáshitelek és a valóság - Reagált az MNB

2017. szeptember 14. 14:05    
nyomtatás
 
Cikkben reagált a Magyar Nemzeti Bank tegnapi írásunkra, amely szerint az új fogyasztóbarát lakáshitelek nem hoztak jelentős előrelépést a lakáshitelek árazásában. Szakács János, a jegybank főosztályvezetőjének cikkét az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük, rövid viszontválaszunk pedig alatta olvasható.


A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel mint katalizátor: a verseny erősödése már rövidebb távon is látható


A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek jelentős érdeklődést váltottak ki a hitelintézetek részéről. A minősítés elnyerésére vonatkozó pályázati kiírás 2017. május 19-i közzététele óta gyakorlatilag már minden jelentős hazai hitelintézeti szereplő kínál minősített terméket, vagy éppen folyamatban van pályázatának elbírálása. A nyáron elindult intenzív termékfejlesztési folyamatok eredményeképp számos új, minősített lakáshitel termék érhető el a piacon, amelyek teljesítik az MNB által felállított követelményrendszer feltételeit.

A minősítés bevezetésének célja, hogy a piac átláthatósága javuljon, a jelenleg a lakáshitel-piacon látható információs torzítások mérséklődjenek, az élénkülő verseny hatására pedig mérséklődjenek a hosszabb kamatperiódusú lakáscélú hitelek kamatfelárai. A lakáshitel-piacon tapasztalható alacsony intenzitású verseny, valamint a termékek nehéz összehasonlíthatósága és átláthatósága magas hitelfelárakban csapódik le a hosszabb kamatperiódusokon. Az MNB által elindított Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítés az összehasonlíthatóság és az átláthatóság erősítésével ösztönzi a bankok közötti versenyt. Ezt nem csak az egységes elvárások, hanem az MNB összehasonlítást segítő weboldala is támogatja.

E hatások azonban természetüknél fogva hosszabb távon jelentkezhetnek, a minősített termékek banki kínálatba való mélyebb integrációját és az ilyen termékek iránti kereslet élénkülését követően. Az átlagos hitelkamatok mérséklődését segítheti továbbá a minősítés feltételeként megszabott 350 bázispontos felár is, amely elsődleges célja nem a már versenyképes hitelek felárainak további leszorítása, hanem a kirívóan magas kamatfelár mellett nyújtott lakáshitelek minősítésből való kizárása.

Bár így még egyértelműen korai a konklúziók levonása (objektív tény, hogy a könnyű összevetést szolgáló, a fogyasztókat segítő www.minositetthitel.hu jegybanki összehasonlító program csak szeptember 1-től indult el), de érdemes lehet - egy pillanatkép erejéig - megvizsgálni, hogy hogyan alakultak a hosszabb kamatperiódusú lakáscélú hitelek felárai. A fix kamatkonstrukciójú lakáshitelek átlagos simított THM értéke 33 bázisponttal csökkent a második negyedévben, amely nem csupán a referenciahozamok mérséklődésének tudható be. A lakáshitelek megfelelő tenorhoz viszonyított felárai is csökkentek, mintegy 10-20 bázisponttal a negyedév során, amelynek a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek várható megjelenése is katalizátora lehetett.

A Portfolio.hu-n megjelent írás sajnos csak néhány kiragadott példát vizsgál. Ezzel szemben érdemes inkább azt megvizsgálni, hogy körvonalazódik-e változás a hosszabb kamatperiódusú hitelek kamatfeláraiban 2016 és 2017 azonos időszakait vizsgálva a valós tranzakciók esetén. Bár természetesen a termék nemrégiben kezdődött forgalmazása miatt még a 2017-es mintában is alacsony a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek száma, az a lenti ábrán is látható, hogy mind az átlagos szint, mind az eloszlás tekintetében mérséklődés volt tapasztalható 2017 május-júliusa között 2016 azonos időszakához viszonyítva. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek széles körű elterjedésével megítélésünk szerint további mérséklődés várható.

A fogyasztóbarát lakáshitelek és a valóság - Reagált az MNB


Amint az a fenti ábrán is látható, a verseny élénkülése várhatóan nem a legolcsóbb, hanem a magasabb kamatfelár mellett kínált hitelek esetében szoríthatja le leginkább az árakat. Több intézmény jelenleg is kínál versenyképes, kedvező árazású termékeket, azonban a kamatfelárakban jelentős eltérés látható, amit a termékek összehasonlíthatóságában tapasztalható súrlódások is okozhatnak.

A portfolio.hu-n megjelent írás elhallgatja, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek egyik legfontosabb előnye - a piacon jelenleg elérhető termékek átlagához képest jelentős kamatcsökkentő és a jelzáloghitel teljes futamideje alatt ügyfélbarát kiszolgálást lehetővé tevő jellemzőiken túl - az azonos kondíciók révén az ügyfelek számára egyszerű összehasonlíthatóság, átláthatóság megteremtése. Éppen ez az összehasonlíthatóság erősíti majd fel a versenyt a hitelintézeti piac szereplői között hosszabb távon, ami árleszorító hatással, s egyúttal a fogyasztók számára a pénzügyi szolgáltatások minőségének további javulásával járhat a várakozások szerint. Mindössze 1-2 hónappal a termékek forgalmazásának megkezdése és 1-2 héttel a jegybanki összehasonlító felület elindulása, a valódi piaci verseny kezdete után nem pusztán egyszerű elemzői hibának, hanem akár rosszindulatú csúsztatásnak lehet minősíteni a portál cikkében leírtakat.

A szerző a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Természetesen egyáltalán nem állt szándékunkban csúsztatni, a Portfolio tegnapi és az MNB mai cikke meglátásunk szerint ugyanannak az éremnek a két különböző oldalát mutatja be. A Portfolio cikke mikroszempontú elemzés kívánt lenni, éppen azért, mert úgy véltük, hogy az alapos makroszempontú értékeléshez még nem érkezett el az idő. Ezért az egyes bankoknál jelenleg elérhető legjobb minősített hitelajánlatokat vetettük össze a júniusban elérhető nem minősített hitelekkel, bemutava az azonnali kínálati árváltozásokat, amelyek elsősorban a tudatos hitelfelvők számára érdekesek.

Az MNB pedig a makroszempontú elemzést ajánlja fenti cikkében, a "korán jöttség" problémáját azzal hidalva át, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek előkészítési szakaszában (már a jegybanki szándék puszta jelzésének hatására is) beindult hitelpiaci szintű árcsökkenésre is ráirányítja a figyelmet. Mivel ehhez a jegybanknak rendelkezésre állnak a szükséges elemzési eszközök, joggal mutathatott rá arra a jelenségre, amelyet mi nem feltétlenül tulajdonítottunk a fogyasztóbarát lakáshitelek korai hatásának. Főleg, hogy éves összevetésben más (általunk talán nem ismert) hatások is érvényesülhetnek.

Úgy érezzük, mindkét megközelítésnek megvan a létjogosultsága és az igazságtartalma. A jegybankkal együtt reméljük, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek pozitív hatásai a ma még (sokszor csak gyenge pénzügyi tudatosságuk miatt) nagyon magas kamatfelár mellett eladósodó hitelfelvevői rétegekhez is eljutnak. A fogyasztóbarát lakáshitelek így idővel mikro- és makroszintű megközelítésben is sikertörténetté válhatnak.

10+10 millió

Ide kattintva egy helyen minden információ elérhető az új családi otthonteremtési kedvezményről. Választ adunk az egyéni esetekre, körüljárjuk a legfontosabb gyakorlati kérdéseket, segítünk kiigazodni az új CSOK feltételeiben.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium