Bejelentette az MNB, milyen lesz a fogyasztóbarát lakáshitel

2017. május 19. 10:48  english version   
nyomtatás
 
Június 1-jétől pályázhatnak a bankok a "minősített fogyasztóbarát lakáshitelek" minősítés elnyerésére - jelentette be az MNB. Ebbe a kategóriába a 3,5,10 évre vagy a futamidő végéig rögzített lakáshitelek tartozhatnak, kamatfeláruk nem lehet magasabb 3,5 százalékpontnál, és egyes díjakat is maximáltak. Mivel a lakáshiteleknél alkalmazott referenciakamatot maguk a bankok határozhatják meg, és az új kamatfelár magasabb a korábbi hírekben szereplő 2,5 százalékpontnál, a szabályozásba első értékelésünk viszonylag nagy arányban beleférhetnek jelenleg is elérhető, fix kamatozású lakáshitelek. Emellett a verseny élénkítésére is alkalmas lehet a szabályozás.


Március elején derült ki, hogy az MNB a fogyasztóbarát lakáshitel minősítés bevezetését tervezi annak érdekében, hogy olcsóbbá és könnyebben összehasonlíthatóvá tegye a lakáshiteleket, ezzel élénkítse a versenyt a hitelintézetek között. Most bejelentette az MNB, hogy ez mit is jelentene pontosan.

A minősített termékekkel szemben támasztott főbb kritériumok:
 • Kizárólag egyenlő havi törlesztőrészletek állapíthatók meg (annuitásos törlesztés);
 • A fizetendő kamatot 3, 5, 10 évre vagy a futamidő végéig rögzíteni kell;
 • A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15 munkanap;
 • A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap;
 • A hitelező által választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot (350 bázispontot), amely - a megváltozott hitelkockázatokat is figyelembe véve - a forintosított hitelekre meghatározott maximális kamatfelárnál 1 százalékponttal (100 bázisponttal) alacsonyabb értéket jelent;
 • A folyósításig felmerülő és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjak maximáltak: 1. Folyósítási díj: maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer Ft; 2. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, 3. lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás mértékéig az előtörlesztés díjmentes.

A bejelentés előtt az volt a legnagyobb kérdés, hogy a kamatfelárra vonatkozó elképzelések mennyire lesznek irreálisak. A 3,5%-os kamafelár korláton már látszik a bankokkal történt egyeztetések hatása, hiszen ebbe a jelenleg elérhető fix kamatozású hitelek egy része is beleférhet. Vagyis a rostán a drágább hiteltermékek fognak fennakadni.

A jegybank legfrissebb, márciusi adatai szerint az átlagkamat 1-5 éves kamatperiódus mellett 5,47%, 5-10 éves kamatperiódus mellett 6,04%, 10 év feletti kamatperiódus esetében pedig 5,29% jelenleg a lakáshiteleknél. Ha a jelenlegi 5 éves állampapír-hozamot tekintjük referenciának, akkor egy 5 éves lakáshitel sok más feltétel teljesítése mellett akkor kaphatja meg az új minősítést, ha kamata legfeljebb 5,36%. Ennek például a Pénzcentrum kalkulátora alapján 5 éves futamidő mellett 6 bank lakáshitele (Budapest Bank, Erste, K&H, MKB, Sberbank, UniCredit) is megfelel jelenleg (igaz, referenciakamatuk nem feltétlenül az állampapírhozam). 15 évre felvett, 10 millió forintos lakáshiteleket néztünk alacsony jövedelem mellett. Ez persze csak egy példa a sok közül.

Bejelentette az MNB, milyen lesz a fogyasztóbarát lakáshitel


A legfrissebb adatok szerint márciusban egyébként az új lakáshitelek 46%-a volt változó kamatozású, vagyis a fogyasztóbarát lakáshitel minősítés most már az új lakáshitelek többségét érintheti (feltéve, hogy azok annuitásosak, de például a fix kamatozású hitelek viszonylag nagy részét kitevő lakás-takarékpénztári lakáshiteleknél ez nem feltétlenül van így.)

Bejelentette az MNB, milyen lesz a fogyasztóbarát lakáshitel


A jegybank közleménye szerint
 • nyitva áll az út a bankok előtt, hogy mihamarabb megjelenjenek e termékekkel
 • a minősítés elnyerésére 2017. június 1-jétől pályázhatnak a bankok, a fogyasztók tájékozódását pedig ez év őszétől jegybanki online összehasonlító weboldal is támogatja
 • mindez élénkítheti a bankok közötti versenyt, ösztönözheti a hitelkiváltásokat és erősítheti a fogyasztói bizalmat is,
 • a banki árversenyt élénkítheti és ezáltal a hitelek árazását is kedvezőbbé teheti a standardizált, fogyasztóbarát jellemzőkkel bíró lakáshitel-termékek kialakítása és minél szélesebb körben való elterjesztése,
 • a jegybank a javaslat újszerűségére és széleskörű hatásaira tekintettel az elmúlt két hónapban intenzív egyeztetéseket folytatott a piaci szereplőkkel és a fogyasztók képviselőivel a minősítés részleteinek véglegesítése érdekében,
 • az egyeztetések eredményeképp a minősítés koncepcióját és a hozzá kapcsolódó pályázati kiírást az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa úgy alakította ki, hogy a fogyasztói igényeket minél inkább kielégítő, a piaci versenyt erősítő és a hitelkiváltásokat ösztönző termékek forgalmazása indulhasson meg.


Persze elsőre nehezen mondható meg, hogy az új szabályozás milyen hatással lesz a lakáshitelezésre, amely az elmúlt hónapok statisztikái alapján is dinamikus növekedést mutat. A legfrissebb jegybanki adatok szerint például márciusban 46 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződést kötöttek a bankok, ami évi 42%-os növekedésnek felelt meg.

Bejelentette az MNB, milyen lesz a fogyasztóbarát lakáshitel


A végtörlesztés időszakát leszámítva utoljára a válság előtt, 2008-ban pörgött ilyen jól a lakossági hitelezés, de az akkori csúcsnak nagyjából a felénél jár a hazai bankszektor. Úgy fest, egyelőre nincs szükség az MNB adósságfékszabályainak szigorítására.

Bejelentette az MNB, milyen lesz a fogyasztóbarát lakáshitel


Az elmúlt 12 hónapban a statisztika szerint 1149 milliárd forintnyi lakossági hitelszerződést kötöttek a hazai bankok, ilyet utoljára a 2009. szeptemberi visszatekintő adatokban láthattunk. A lakáscélú hitelek 2009 augusztusa, a fogyasztási hitelek pedig 2010 júniusa óta nem látott gördülő csúcson vannak.

Bejelentette az MNB, milyen lesz a fogyasztóbarát lakáshitel

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kötvényportfólió-kezelő
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium