Újabb nagybanknál indulnak el a fogyasztóbarát lakáshitelek

2017. szeptember 11. 13:04    
nyomtatás
 
Újabb nagybank kínálhat minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket: az MNB ma értesítette a CIB Bankot erre vonatkozó pályázata pozitív elbírálásáról.

A jelenleg elérhető legjobb lakáshiteleket itt kalkulálhatod ki!


A minősített termékek forgalmazása ezt követően a hitelintézet döntésétől függően akár azonnal megkezdődhet. Az újabb sikeres pályázattal tovább nő a minősített termékeket kínáló hitelintézetek köre, így a fogyasztók még több intézmény kínálatából választhatják ki a számukra legkedvezőbb lakáshitelt - közölte az MNB.
Az MNB többek között az alábbi kritériumokat állította ezen lakáshitelek elé:
  • annuitásos a törlesztés,
  • a kamatperiódus 3, 5, 10 év vagy a futamidő végéig tart,
  • a kamatfelár nem haladja meg a 350 bázispontot a kamatváltoztatási mutatóban használt referenciakamathoz viszonyítva
  • a folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer forint,
  • az előtörlesztési díj az előtörlesztett összeg legfeljebb 1%-a,
  • lakástakarék-pénztári betétből az előtörlesztés díjmentes,
  • a hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számítva maximum 15 munkanap
  • a folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap, ha az adós másképp nem rendelkezik,
  • e határidők be nem tartása esetén a hitelező a folyósítási díj bizonyos részének megfizetésétől eltekint.
A koncepciótól a jegybanknál többek között azt várják, hogy a fix kamatozású hitelek (jelenleg közel másfélszer nagyobb) kamatfelára a változó kamatozású hitelekéhez igazodik, vagyis olcsóbbak is lesznek a lakáshitelek. A tavalyi folyósítási adatok alapján a változó kamatozású lakáshitelek 70%-a és a fix kamatozású lakáshitelek 30%-a fért bele a koncepcióban szereplő 3,5 százalékpontos kamatfelárkorlátba. Ezt persze dinamikusan érdemes nézni, a friss banki ajánlatokban (összehasonlító oldalak alapján) például jelenleg a fix kamatozású lakáshitelek jóval magasabb arányban felelnek meg a kritériumnak. Az MNB szerint reális, hogy a fix kamatozású lakáshitelek 70%-a belefér majd a 3,5 százalékpontos felárba, ahogy ez a változós kamatozású hiteleknél látható. A jelenlegi kamatkörnyezetben fontos pénzügyi stabilitási cél az MNB-nek, hogy minél magasabb legyen a fix kamatozású hitelek aránya a folyósításban.

A jelenleg elérhető legjobb lakáshiteleket itt kalkulálhatod ki!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium