Előfizetői tartalom

16 éves csúcson az államadósság

Portfolio
Még az előzetesen közöltnél is kissé nagyobb, 82,6 százalékos GDP-arányos adósságrátáról számol be a Magyar Nemzeti Bank ma megjelent pénzügyi számlák statisztikája. Ennél magasabban utoljára 1995-ben járt a mutató, amelyet most a forint gyengülése húzott fel. A második negyedév végén még "csak" 76,7 százalékos volt az adósságráta, vagyis három hónap alatt csaknem 6 százalékpontos volt az emelkedés.

A pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2011 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben (a nyugdíjvagyon hatásával korrigálva) a GDP 4,1 százalékát érte el. A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 4 százaléka volt az elmúlt egy évben (szintén kiszűrve a nyugdíjvagyon államosítását).A két szektor együttes...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés