Előfizetői tartalom

A költségvetés gyeplői - mi legyen a magyar fiskális szabállyal?

Portfolio
A globális pénzügyi válságra adott erőteljes kormányzati válaszok - és főképp a fejlett államok kiköltekezéséből feléledő adósságválságok - újra érdekessé tették a költségvetési szabályok kérdését. Éppen ezért érdemes végignézni a világban, hogy milyen megoldásokat találtak eddig a költségvetési politika kordában tartására az egyes országok. Sorozatunkban erre vállalkozik Asztalos Viktor, akinek írásai a fiskális előírások jellemzőit bemutatva a hazai szabályozás szempontjából is tanulságokkal szolgálnak. Az előző részekben a brazil, lengyel, új-zélandi és svéd tapasztalatokról szólt, ezúttal a magyar helyzetet tekintette át. A szerző amellett érvel, hogy a reáladósság-szabály helyett érdemes lehet megfontolni a kiadási plafon alkalmazását. A kérdésben szívesen fogadunk további véleményeket is.

Magyarországon a rendszerváltozás gazdasági-társadalmi nehézségei sokáig felülírták a fegyelmezett költségvetési politika iránti igényt. E helyzetben vitathatatlan változást az Európai Unióhoz történő csatlakozás hozott, a közösség tagjaként ugyanis fokozottabban előtérbe került a fenntarthatóság kérdésköre: az uniós tagság - elviekben - megköveteli a tagországoktól...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés