Előfizetői tartalom

A külföld költi az ország pénzét

Portfolio
2011 első negyedévében a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 1272 millió euró volt, jelentette az MNB. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 4,6%-a volt, jól mutatva, hogy az alkalmazkodási folyamat továbbra is igen intenzív a gazdaságban. A folyamatot szépen illusztrálja, hogy 2011-ben a reálgazdasági mérleg (az áruk és szolgáltatások kereskedelme) többlete tovább nőtt, és magasabb, mint a jövedelemmérleg hiánya. Vagyis a nettó exportból származó jövedelmünk fedezi a korábbi tőkebevonásból fakadó (jellemzően kamat-) kiadásokat.

Az áruforgalom dinamikus fejlődéséről, és az óriási többletbe forduló egyenlegről hónapról hónapra képet kaphatunk, a valamivel gyengébb szolgáltatási teljesítményre az első negyedéves GDP-statisztikájából lehetett közvetetten következtetni.Miután a reálgazdasági tranzakciók nagy többletét jelentősen meghaladta a jövedelmek soron megfigyelt kiáramlást, és még...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés