Előfizetői tartalom

Így adózunk 2015-ben

Plósz Dániel, MNB
A jövő év elejétől ismét jelentősen átalakul a hazai adórendszer, aminek egyik ékes példája, hogy a helyi önkormányzatok lényegében bármire és bárkire közterhet vethetnének ki. A Szép-kártya kiszoríthatja az összes cafeteria-elemet, drágulhat a cigi és az alkohol is. Az állam adókedvezménnyel támogatná az első házasságot, a kétgyermekes családok azonban még várhatnak az újabb engedményekre. A tisztálkodás is drágább lesz, viszont a bírságokat postai befizetés helyett átutalhatjuk. Megszűnik a távközlési adó társasági adóból történő leírásának lehetősége, viszont új elem, hogy a cégek az adórendszeren keresztül az egyetemeket és főiskolákat is támogathatják. A kisadózók és a kisvállalati adót választók adminisztrációs terhei csökkenek, szigorodik viszont a tételes áfa-összesítés, a szolgáltató szektorban is bevezethetik az online pénztárgépeket. Jelentős nehézségekkel nézhetnek szembe a külföldi tulajdonban lévő hipermarketek: drasztikusan megemelik az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, jön az elektronikus áruforgalom ellenőrző rendszer. Nem lesz könnyű a fuvarozóknak sem: megszűnik a sűrített földgáz adómentessége, ráadásul csökken a gázolaj jövedéki adójából visszaigényelhető rész nagysága. Emelkedik a reklámadó, odacsapnak a befektetési alapoknak, az OTP viszont az orosz-ukrán krízis miatt elszenvedett veszteségeit leírhatja a bankadóból.

Magánszemélyek. Határ a csillagos ég 2015. január 1-ével az önkormányzatok - a kieső központi támogatások fedezésére - tulajdonképpen bármilyen vagyontárgy után települési adót vethetnének ki abban az esetben, ha az nem képezi törvényben már korábban szabályozott közteher tárgyát. Az adó alanya nem lehet szervezet vagy vállalkozás, ami azt jelenti, hogy végső...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés