Előfizetői tartalom

Nem várt törésvonal az országban a jövedelemeltitkolás mentén

Portfolio
17,3 százalékos lehetett a be nem jelentett jövedelmek aránya 2010-ben az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet elemzése szerint. Országon belül azonban tetemesek a különbségek. Legfehérebbek az ország legmagasabb jövedelmű térségei, visszafelé azonban nem igaz az összefüggés, nem ott a legmagasabb az eltitkolt jövedelem aránya, ahol a legalacsonyabbak a jövedelmek. 174 magyarországi kistérségből mindössze hatban egyszámjegyű a be nem jelentett jövedelmek aránya.

A GVI elemzése abból a feltételezésből indult ki, hogy az 1990-es évek második felétől a rejtett gazdaság GDP-hez viszonyított aránya 30-34%-ról 17-18%-ra csökkent. Ezt nagyjából igazolták a GVI becsült adatai is, amelyek azt mutatják, 2010-ben a be nem jelentett jövedelmek aránya országos átlagban 17,3% lehetett. A becsült tényleges jövedelmek számításához a NAV összevont...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés