Előfizetői tartalom

Bernanke: egyértelmű jelig nyomjuk a gázpedált

Portfolio
Még nem kellően áll erős lábakon az amerikai gazdaság ahhoz, hogy visszafogjuk az eszközvásárlások mértékét és a teljes ütemet addig tartjuk fenn, amíg meg nem bizonyosodunk a megfelelő gazdasági folyamatokról (tartósan és jelentősen javuló munkaerőpiac, cél közeli infláció) - jórészt ezzel indokolta Ben Bernake Fed-elnök a mai kamatdöntési sajtótájékoztatón azt, hogy nagy meglepetésre még nem lassítanak a pénznyomtatási programon. Azt persze nem zárta ki, hogy még akár idén év vége előtt ez a lépés mégis bekövetkezik, de hangsúlyozta: nincs előre fixált menetrend a program lassítására. Hozzátette azt is, hogy nagyfokú bizonytalanság mutatkozik a költségvetési politika frontjáról (mikor és milyen politikai alku születik a költségvetési keretekről és az adósságplafon megemeléséről), így most nem akarta megkockáztatni a Fed, hogy már most "leveszi a lábát a gázpedálról". Bernanke azt is igyekezett ismét tudatosítani a piacban, hogy még messze járunk az első kamatemelés lehetséges időpontjától, így ezzel is a tartósan rendkívül laza monetáris politikai keretrendszert igyekezett sugallni a befektetőknek. Ennek meg is lett a komoly hatása: a dollár meredek esést produkált a legtöbb devizával szemben, az amerikai államkötvény hozamok zuhantak, a részvényindexek pedig az egekbe ugrottak az arannyal együtt. Ezen mozgások bekövetkezésének esélyére mai elemzésünkben már rámutattunk:

Kapcsolódó cikkünk2013.09.18Ma este felrobbannak a részvénypiacok?2013.09.18Óriási meglepetésMég nincs itt az idő A munkaerőpiaci folyamatok még távol vannak attól, amit szívesen látnánk, de azért a javulás jelei már megfigyelhető, a költségvetési megszorítások gazdasági növekedést visszafogó hatása pedig legalább a GDP 1%-át teszi ki idén - jelezte Bernanke. A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés