Előfizetői tartalom

Bő kétéves mélyponton a "szűrt" foglalkoztatottság

Portfolio
Mind a közszférában, mind a versenyszektorban lassult az éves bruttó és nettó bérnövekedés üteme júniusban és így az infláció gyorsulása miatt 3,8%-os reálbér-csökkenés alakult éves szinten Magyarországon - derült ki a KSH ma reggel közzétett adataiból. Az első félévben ezzel csaknem egyező ütemben, átlagosan 3,7%-kal romlott a vásárlóerő. Míg a nyers adatok szerint január óta lendületesen emelkedett a közszférában foglalkoztatottak száma és a versenyszektorban is látszott némi bővülés, addig a szezonálisan kiigazított adatok szerint teljesen más kép rajzolódik ki: bő kétéves mélypontra süllyedt ugyanis júniusban a versenyszférában foglalkoztatottak száma és a nemzetgazdasági foglalkoztatottság 2,5 éves mélypontra csökkent.

Elemzői kommentár a friss létszám- és kereseti adatokról:Kapcsolódó cikkünk2012.08.22A béradatok után már jövő héten sem kizárt az MNB-vágásA KSH adatai szerint a nemzetgazdaság bruttó éves bérnövekedési üteme júniusban 6,4%-ról 4,1%-ra lassult, amelyen belül a versenyszektorban 9,4%-ról 7,2%-ra lassulás következett be.A versenyszektorbeli esetleges bérinflációs nyomás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés