Előfizetői tartalom

Brutális kamatemelésről döntött az orosz jegybank

Portfolio
Az elemzői várakozásokban megfogalmazottnál (50 bázispont) sokkal nagyobb, 150 bázispontos kamatemelésről határozott mai ülésén az orosz jegybank. Ezzel az irányadó ráta már 9,5%-on jár. A döntést elsősorban az infláció ugrásának fékezési szándékával indokolta a jegybank, amely az idei évben már a negyedik jelentős kamatemelésre kényszerült a tőkekivonás miatt zuhanó rubel, és az emiatt fokozódó inflációs kockázatok hatására.

A jegybank minap tette közzé, hogy októberben már éves alapon 8,4%-os volt az infláció Oroszországban, és jövő év első feléig nem is számít rá, hogy 8% alá visszasüllyedne a mutató. Az intézmény idén a maival együtt már összesen 400 bázispontos (!) kamatemelést hajtott végre az irányadó ráta esetén, amellyel párhuzamosan - főként az utóbbi hetekben - masszív rubelvédő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés