Előfizetői tartalom

Csaba László: "Kultúrember ilyen kinevezést nem fogadhat el" (2.)

Portfolio
A jegybanktörvény tervezett módosítása nyomán előfordulhat, hogy csak egy párt jelöltjei kerülnek be a monetáris tanácsba, "Ezt viszont illegitimnek tartom, sőt, ez szerintem ellentétes az Európai Központi Bank szabályaival is. Kultúrember ilyen kinevezést nem fogadhat el" - egyértelműsítette álláspontját az esetleges monetáris tanácsi tagsághoz Csaba László. Az egyetemi tanár a Heti Válaszban ma megjelent interjúban meglehetősen kritikus álláspontot fogalmazott meg a magyar gazdaságpolitika elmúlt kilenc hónapban nyújtott teljesítményével kapcsolatban, meglátása szerint az "erőteljesen a rögtönzésről szólt". Csaba László szerint "nem alacsonyabb kamatra, hanem kisebb inflációra és nagyobb gazdaságpolitikai hitelességre van szükség". Ez egyébként teljesen összhangban van mind Király Júlia, mind Karvalits Ferenc jegybanki alelnökök szintén ma megjelent interjúinak üzenetével.

Kapcsolódó cikkünk2011.02.03 09:55Király: káros lenne az inflációs célemelés, az országkockázat a lényegCsaba László a monetáris tanácsi tagságot elutasító álláspontja kapcsán emlékeztetett arra, hogy a Gyurcsány-kormány idején is kiállt a Járai Zsigmond vezette jegybank függetlensége mellett, amikor "a koalíció szintén a kinevezési szabályok átalakításával igyekezett...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés