Előfizetői tartalom

Egy vicces Nobel-díjas: minden rendben, a görögöket hagyjátok

Madár István, Lindau
A Lindauban megjelent Nobel-díjas közgazdászok között minden bizonnyal a legvidámabb és leghumorosabb Robert Aumann, az amúgy önmagában nem különösebben izgalmas játékelmélet művelője. Előadásának első mondatával köszöntötte a jelen lévő John Nasht (Csodálatos elme), a "játékelmélet istenét", aztán igen szórakoztató módon mutatta be tudományterületének egy szeletét. Ebből következően nem is meglepő, ha a hétköznapi embereket jobban érdeklő válságról is egészen más képet rajzolt az interjújában, mint a többi homlokát ráncoló Nobel-díjas.

Bár a játékelmélet meglehetősen mikroszintű vizsgálatokat végez, Aumannál nagyobb távlatot alighanem senki sem fogott át, amikor a világgazdasági helyzetről kérdezték. Meglátása szerint kitűnő a helyzet, néhány döccenő ugyan van az úton, de a nyugati és jórészt a keleti világ prosperitása is hihetetlen mértékű. A második világháború óta nem volt ilyen hosszú folyamatos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés