Előfizetői tartalom

Elszállt az önkormányzatok hiánya: nem teljesült a tavalyi deficitcél?

Portfolio
Váratlanul nagy elszaladás történt az önkormányzati alrendszer hiányában az előző év utolsó negyedévében, melynek következtében minden idők legmagasabb hiányát hozták össze tavaly az önkormányzatok (ami egyébként választási év volt). A Nemzetgazdasági Minisztérium kedd este kiadott tájékoztatása szerint ugyanis tavaly összességében 247,7 milliárd forintos deficitet halmoztak fel az önkormányzatok, miközben a kormány a hiánycél teljesítéséhez 190 milliárd forintos hiánnyal számolt. A minisztérium közleményéből egyébként egyértelműen kiolvasható, hogy még maga az NGM is meglepődött a hiányszámon. Az előzetes adatok alapján azt mondhatjuk, hogy jelentősen nőtt annak az esélye, hogy a kormány elvétette a tavalyi (eredményszemléletben számolt és az unió felé vállalt) 3,8%-os hiánycélt.

Mindenkit meglephetett a hatalmas hiány A 2010-es költségvetés teljesüléséről eddig annyit tudtunk, hogy a központi költségvetés alrendszere (amelyet az önkormányzatok nélkül tekintünk) hozta a kötelezőt: hajszálra teljesítette a 870 milliárd forintos hiányelőirányzatot. Az NGM akkori (január 20-i) tájékoztatás szerint ez a GDP 3,2%-ának felel meg.  A minisztérium...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés