Előfizetői tartalom

Ezen áll vagy bukik az IMF-megállapodás

Portfolio
Beigazolódtak a kormány azon várakozásai, miszerint az Európai Bizottság elsősorban nem jogi érvekkel akarja sarokba szorítani a kormányt a jegybanktörvénnyel kapcsolatban. A Portfolio.hu birtokába jutott, Olli Rehn pénzügyi biztos által jegyzett brüsszeli jogsértésről szóló felszólítás alaposan ismerteti Brüsszel aggályait, és lényegében a kormány elmúlt másfél éves tevékenységének jegybankkal kapcsolatos összes megnyilvánulását részletezi (vagyis nem kizárólag a jegybanktörvényre koncentrál, amiben már csak kevés változtatást tart szükségesnek), ezzel is alátámasztva azon aggodalmát, hogy a kormány a jegybank befolyásolására törekszik. Bár a tizenhárom oldalas, magyar külügyminiszternek címzett dokumentum több helyen is óvatosabban fogalmaz, világosan kiolvasható belőle, hogy mi az Európai Bizottság szándéka. A bizottsági anyagból az is kiderül, hogy Brüsszel milyen konkrét észrevételekre vár megnyugtató választ a kormánytól a következő egy hónapban.

Az Európai Bizottság kedden megindította a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen három területen. Brüsszel szerint a jegybanki függetlenség esetében uniós jogot sért a magyar kormány, és az eljárás megindításáról szóló közleményben fel is sorolta, hogy melyek azok, a jegybankot érintő magyar szabályozások, amelyek sértik a jegybank függetlenségét. ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés