Előfizetői tartalom

Forr az isztambuli levegő - Mi lesz a török sikersztoriból?

Egy isztambuli tér átalakítása elleni tüntetés múlt hét végére a török kormány elleni országos tiltakozássá fejlődött, amely jól rávilágított arra a feszültségre, ami a társadalomban már évek óta halmozódott. Amint alábbi elemzésünkben rámutatunk: a folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy elhúzódó társadalmi feszültségre van kilátás, ami egyelőre beláthatatlan következményekkel is járhat. Mindez az eddig szárnyaló török pénz- és tőkepiacokat éppen akkor érte el, amikor az amerikai jegybank felől várható változások egyébként is rontották a feltörekvő kötvény- és részvénypiacok kilátásait. Ezek a tényezők növelik annak esélyét, hogy a török piacok szárnyalása rövid távon véget ért.

A két világnézet évszázados harca. Törökország történetét csaknem egy évszázada sajátos kettősség jellemzi. Miközben a társadalom iszlám gyökerei mélyek, addig a modern Törökország a sikereit a világi kormányzásnak, a szekularizációnak köszönheti. Így volt ez az 1920-as években, de így az elmúlt 20-30 évben is, amikor igazi gazdasági sikertörténetet tudott felmutatni....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés