Előfizetői tartalom

Hová vezethet a portugál kormányválság?

Portfolio
Miután ma még két miniszter jelezte lemondási terveit, a Calyon Bank egyes portugál forrásai egyre inkább valószínűnek tartják azt, hogy a jelenlegi kormány megbukik, ez pedig vagy előrehozott választások, vagy egy nagykoalíció irányába mutat - írja friss helyzetértékelésében a francia befektetési bank. Még ha Passos Coelho miniszterelnöknek a háttértárgyalások nyomán sikerül is egyben tartania a jelenlegi kormánykoalíciót (azaz elkerülni az előrehozott választásokat), akkor sem szabad figyelmen kívül hagyni a "reformfáradtságot", azaz a szerkezeti átalakításokkal kapcsolatos megkopott társadalmi támogatottságot - hívja fel a figyelmet a befektetőknek küldött gyorskommentárjában a Bank of America Merrill Lynch elemzői csapata. Mindkét befektetési bank szakértői azt hangsúlyozzák, hogy nagyon bizonytalan a portugál helyzet, egyelőre nem lehet előre látni, hogy a mostani belpolitikai feszültség milyen irányba halad tovább, így érdemes lehet kivárni a portugál piacokon. Azt is kiemelik, hogy a portugál események bizonyára kihatnak a többi eurózóna ország eszközpiacainak megítélésére is a következő időszakban.

A belpolitikai lehetőségek Mivel a kisebbik koalíciós pártot, a CDS-t, vezető Paulo Portas külügyminiszter távozni szeretett volna a kormányból (igaz azt nem fogadta el a miniszterelnök), valós veszéllyé vált, hogy szétesik a kormánykoalíció. Így ha nem sikerül egyben tartani a kormánykoalíciót, akkor vagy az előrehozott választások, vagy esetleg az ellenzéki PS párttal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés