Előfizetői tartalom

Itt a bizonyíték, hogy a magyarok a legokosabbak a világon!

Legtöbbször, amikor arról van szó, melyek a legokosabb nemzetek a világon, többnyire az IQ-ról és a Nobel-díjról hallunk. De vajon tényleg ezek a számok az igazi fokmérői az okosságnak? Tényleg elég csak azt nézni, mennyi az átlag IQ, vagy hogy hány Nobel-díjat nyert egy ország? Cikkünkben utánajártunk annak, milyen sorrendet lehet felállítani a világ országai között az IQ, a Nobel, és még olyan neves díjak mentén, mint a Brain, az Ábel vagy a Wolf. Megnéztük azt is, hogyan változik a sorrend, ha a népességszámra arányosítjuk az elnyert díjakat. És ami kiderült:ha a közvélekedéssel ellentétben Nobel-díjban nem is, a Brain- és az Abel-díjakban népességarányosan elsők vagyunk a világon.

Kezdjünk az IQ-val. Talán az egyik legismertebb "okosságmérő" eszköz az IQ-teszt. Sokféle IQ-teszt létezik a világon, ezek közös jellemzője, hogy az emberek intelligenciaszintjét hivatottak mérni, különböző feltételek mentén. A Wikipédia ad egy rövid, de velős definíciót arra, mi is az az IQ:Az IQ (intelligence quotient, azaz intelligenciahányados) egy viszonyító szám...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés