Előfizetői tartalom

Itt a fordulat: kamatemelések jönnek

Portfolio
Teljes fordulat állt be a piaci kamatvárakozásokban, a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők többsége szerint jövő héten kamatot fog emelni a jegybank, s ennek mértéke negyed százalékpont lehet. Így 6,25 százalékra emelkedne az alapkamat. Január óta most először fordul elő, hogy nem kamattartásra számítanak a megkérdezettek, s ezzel még nem lesz vége, év végéig további emelés várható. Az elemzők szerint az IMF-megállapodás nem lesz elég, bár sikeres megegyezés esetén számottevően mérséklődhetnek az országkockázatok, sok függ az eurózóna adósságválságának alakulásától. A monetáris tanács döntésbeli esetleges széttartása pedig hitelességi kockázatokat is magában hordoz - tud-e kamatot emelni a jegybank, ha szükség van rá.

A felmérés a Moody's tegnap éjszakai leminősítési lépése előtt készült. Január óta "egyhangúak" voltak az előrejelzések, hiszen az összes megkérdezett szakértő egyöntetűen úgy vélte, hogy az MNB nem változtat az alapkamat (2011. január 25-e óta) 6 százalékos szintjén, még az októberi kamatdöntés előtt sem várt senki kamatemelést. Az utóbbi hetekben azonban nagyot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés