Előfizetői tartalom

Itt a konvergenciaprogram: nincs benne Varga-csomag

Portfolio
A Nemzetgazdasági Minisztérium elküldte a konvergenciaprogramot az Európai Bizottságnak. A dokumentum legfontosabb üzenete, hogy pótlólagos költségvetési intézkedések nélkül is tartható a 2013-as 2,7%-os hiánycél. Pedig a kormány rontotta az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését, és csökkentette az inflációs prognózisát. Vagyis a tárca nem állított össze egy Varga-csomagot, ami részben azzal magyarázható, hogy épít az eddig meghozott intézkedésekre, és az élesedő kockázatokra leköti a szabad tartalékok felét. A túlzott deficit eljárás szempontjából óriási jelentőséggel bír a 2014-es költségvetés is, itt a kormány a kedvezőbb jegybanki eredményben és információink szerint az Európai Bizottság - makrogazdasági pályát illetően - megengedőbb hozzáállásában bízhat. A választási költségvetés miatt aggódok is felszisszenhetnek, amikor azt látják, hogy a kormány 2,2%-ról 2,7%-ra emeli a 2014-es hiánycélt és a korábbi évekhez képest szokatlanul alacsony tartalékot tervez be. Fontosabb részletek: - Az NGM szerint pótlólagos intézkedések nélkül is tartható az idei évre kitűzött 2,7%-os hiánycél, ezt a már eddig elfogadott és végrehajtott intézkedésekre alapozza a minisztérium. - Az idei GDP-növekedési prognózist 0,7%-ra csökkentette a korábbi 0,9%-ról, a 2013-as inflációs előrejelzését 3,1%-ra mérsékelte 5,2%-ról. - Jövőre 1,9%-os gazdasági növekedés jöhet (eddig 2%-kal kalkulált a tárca), az infláció 3,2% lehet. - A minisztérium is látja az idei évet övező költségvetési kockázatokat, ezeket úgy kezeli, hogy leköti a szabad tartalékok felét. - Ami a 2014-es büdzsét illeti: az eddigi 2,2%-os hiánycélt 2,7%-ra emeli a kormány, a korábbi évekhez képest szokatlanul alacsony tartalékkal vág neki az évnek. - Az idei évre minimális jegybanki veszteséggel kalkulál a tárca, vagyis jövőre nem kell az államháztartásnak mélyen a zsebébe nyúlnia.

Varga Mihály sajtótájékoztatójáról részletesen itt olvashatnak:Kapcsolódó cikkünk2013.04.16Varga: vannak kockázatok, de nincs szükség új intézkedésekreKözeledik a realitásokhoz Úgy tűnik, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium új vezetése el szeretné kerülni az elmúlt évek gyakorlatát, ami arról szólt: ha konvergenciaprogram, akkor költségvetési csomag. A Brüsszelnek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés