Előfizetői tartalom

Jobb lett a tavalyi deficit - Matolcsyék szerint ez "óriási siker"

Portfolio
A tervezettnél kedvezőbb lett a 2011-es év költségvetési egyenlege - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium péntek délutáni "Jövőbe mutató tavalyi számok" című közleményében. Az uniós módszertan szerint számolt többlet a GDP 4,3%-át éri el, egyszeri tételek nélkül pedig a deficit 2,43% lett a korábban vállalt 2,94%-os hiánycél helyett. A tárca indoklása szerint a kedvezőbb deficitszám "egyértelműen az arányos, egykulcsos adórendszernek köszönhető". A külföldi elemzőknek is kiküldött dokumentum megjegyzi, hogy "sem a nemzetközi pénzügyi szervezetek, sem a hazai elemzők többsége nem bízott abban, hogy a kormány képes lesz 3% alatt tartani a költségvetés hiányát". Hangsúlyozza emellett, hogy a kormány 2012-ben és 2013-ban is teljesíteni tudja a vállalt hiánycélt. A Központi Statisztikai Hivatal az EDP-jelentés keretében azt közölte, hogy a kormányzati szektor adóssága tavaéy év végén 22 692 milliárd forint volt, ami a GDP 80,6%-a.

Az uniós tagállamoknak a túlzott hiány eljárás (EDP) keretében évente kétszer (április és október elsejéig) kell jelentést tenniük a költségvetés fő számairól, a Nemzetgazdasági Minisztérium vélhetően ezért hozta most nyilvánosságra a 2011-es költségvetés egyenlegét és ezzel párhuzamosan a KSH az adósságadatot (várhatóan ezeket a számokat fogja közölni az EU...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés