Előfizetői tartalom

Juncker magyarázkodik, és közben megmutatta, milyen messze vagyunk az eurótól

Portfolio
Jean-Claude Juncker a szerdai évértékelő beszédében olyan meredeket talált mondani, hogy "magyarázkodási pályára" került. Az Európai Bizottság elnöke ugyanis nagy lelkesedésében nem csupán az egész unióra kiterjedő valutaövezetet vizionált, de már 2019-re megálmodta a teljes egységet. A beszéd ezen részét erős megütközés fogadta az eurót használó fejlett országoktól, amire ma például Juncker stábja elküldte a nem-eurózóna tagországok konvergenciájának helyzetét.

Az anyagban idézik Junckert, miszerint az euró bevezetése az EU-tagok szerződésben vállalt kötelezettsége, és a tagországoknak törekedniük kell a feltételek teljesítésére. Ennek kapcsán be is mutatja a potenciális csatlakozók helyzetét a maastrichti kritériumok szempontjából. Az árfolyam-stabilitási feltétel szerint a belépni kívánó országnak két évig a középárfolyam...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés