Előfizetői tartalom

Kevesebb lehet az áfa-csalás - Egy ideig

Plósz Dániel, MNB
Az év elejétől a gyakorlatban is működő elektronikus áruforgalom ellenőrző rendszer bár jelentősen megnehezíti az áfacsalók dolgát, mégis tartogat kiskapukat a szemfülesek számára. Az ügyeskedést a kockázatos termékek körének rosszul definiálása, jogértelmezési problémák, illetve a korábban jól felépített adóelkerülési modellek is támogathatják. A számítástechnikai termékek feketepiaca továbbra is virágozhat, a homokszállítók azonban félhetnek. Bár a fiktív utaztatások és a kamu számlák ideje lejárt, a többedik belföldi értékesítés kecsegtető alternatíva lehet az arra nyitottak számára. Aki egyszer hibázott az EKÁER-ben az elévülési időig viselheti annak következményét. A rendszer számos ponton felülvizsgálatra szorul.

A 2015. január 1-jével életbe lépő Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) bár jelentősen visszaszoríthatja az utaztatásos áfacsalások körét, számos kiskaput hagy a további nyerészkedések elkövetésére. A szélhámosok lehetőségeit tovább növelheti, hogy a hatályba lépett jogszabály egyes pontjai többféleképpen is értelmezhetők: egy kötőszó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés