Előfizetői tartalom

Ki fizesse ki a görög adósságot?

Portfolio
Az eurózóna adósságválsága a görög helyzet ideiglenes rendezésével nincs még megoldva, sőt, meglehetősen borús kép tárul elénk, ha végiggondoljuk, hogy mi is jön azután, hogy a görögöket az Európai Unió megmenti a következő néhány hónapra, illetve a következő néhány évre. Darvas Zsolt, a neves Bruegel Intézet, az MTA KTI és a Corvinus Egyetem kutatója számba véve a várható fejleményeket úgy látja, hogy a csődöt csak akkor lehet elkerülni, ha fokozatosan az Európai Unió válik Görögország kizárólagos finanszírozójává. Már amennyiben erre az EU addig fel tud készülni. És ha valóban ezt a meglehetősen kockázatos utat akarjuk járni.

A görög parlament megszavazta ugyan a kiigazítási csomagot, ám az eurózóna adósságválsága még távolról sincs megoldva. Idén a GDP 10,5 százalékára becsülték a görög állam költségvetési hiányát az újabb kiigazítás előtt, és ennek kétharmada származott az adósság kamatterheiből - vagyis még az adósságfizetés teljes megtagadása mellett is óriási hiány lenne...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés