Előfizetői tartalom

Kiderült, mi áll a brutális hiányadat hátterében

Portfolio
A két héttel ezelőtti gyorsjelentésben szereplő adatoknak megfelelően az év első két hónapjában az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül - 559,7 milliárd forintos hiányt halmozott fel. Így az egész éves (pénzforgalmi szemléletű) hiányterv 81,4%-a teljesült. Az NGM részletes tájékoztatójából kiderül, hogy a hiány elszaladásáért egyrészt a kiadások látványos megugrása (kamatkiadások, valamint szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai esetében), másrészt a főbb adóbevételek elmaradása (társasági adó és személyi jövedelemadó) felelős.

Mekkora a februári hiány? Az idei év első két hónapjában tehát példátlanul magas szinten teljesült az egész éves hiányterv, a 81,4%-os érték duplája a tavalyi január-februári időszakban tapasztalt 40,3%-os aránynak.Az államháztartás központi alrendszerének február havi hiánya 436,9 milliárd forintban teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 419,5 milliárd...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés