Előfizetői tartalom

Kína Afrikába megy - Az afrikai földeladások hajtóerői és hatásai

Portfolio
Az elmúlt néhány évben a sajtó, illetve a tudományos közvélemény is felfigyelt Afrikában egy új jelenségre. Külföldi kormányok, illetve magánbefektetők egyre nagyobb mértékben vásárolnak vagy bérelnek földet afrikai országokban, és az itt megtermelt élelmiszereket és mezőgazdasági nyersanyagokat szinte teljes mértékben hazai piacukra exportálják. Egyre többen próbálják beazonosítani a folyamat hajtóerőit, illetve potenciális hatásait - ez utóbbi kapcsán azonban gyakran csak a negatívumok kerülnek be a híradásokba, hívja fel írásában a figyelmet Szent-Iványi Balázs, a BCE Világgazdasági tanszékének munkatársa.

A folyamat hajtóerői viszonylag egyértelműek. A mezőgazdasági termékek árainak emelkedése megfigyelhető már az ezredforduló óta, és ezen áremelkedésre válaszként a kínálat bővül, ami vagy a termelékenység növelése, vagy új földek termelésbe való bevonása révén történhet meg. Afrikában a lakosság gyors növekedése ellenére még mindig viszonylag magas a kihasználatlan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés