Előfizetői tartalom

Matolcsy elárulta, hogyan csökkentik az adósságot

Portfolio
2015-ig a konvergencia program szerint csökken az államadósság, ezt követõen pedig a stabilitási törvény adósságszabálya szerint. A stabilitási törvényben szereplõ adósságszabály mindennél szigorúbb és az Európai Unió legmodernebb képletét használja - ismertette Matolcsy György a stabilitási törvény részleteit a szerdai kormányszóvivõi tájékoztatón. A nemzetgazdasági miniszter beszélt arról is, hogy milyen szerepet szánnak az MFB-nek és a jegybanknak a gazdasági növekedés ösztönzésében. Elismerte: már csak 0,5-1%-os GDP-növekedés várható Magyarországon jövõre és ezért jöhetnek még kisebb korrekciók a jövõ évi költségvetésben.Fontosabb részletek A stabilitási törvényben szereplõ adósságszabály alkalmazását 2016-ra halasztja a kormány, 2015-ig a konvergencia program szerint csökken az államadósság. Vagyis az Alaptörvény adósságcsökkentő előírását nem halasztja el a kormány, továbbra is csökkenteni kell az államadósságot. A kormány döntött még kétszer 60 milliárd forintos MFB-tõkeemelésrõl. A jegybankot arra kéri, hogy fontolja meg a jelzáloglevél vásárlási programjának újraindítását, valamint vállalati kötvényvásárlásokat. A kormány 0,5-1%-os növekedéssel számol jövõre, a növekedési tervre azért van szükség, hogy ennél nagyobb legyen a növekedés.

2011. december 07. 11:47 Megosztás Matolcsy kedvencei Az újraiparosítás Matolcsy György egyik kedvence a napokban kiadott Magyar Növekedési Tervből - derült ki újságírói kérdésre adott válaszából. A miniszter szerint szakítani kell a főleg pénzügyi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés