Előfizetői tartalom

Meghalt Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász

Portfolio
94 éves korában elhunyt a 20. század egyik legnevesebb közgazdásza Milton Friedman. Friedman neoliberális amerikai közgazdász, a chichagói iskola vezéralakja volt, a keynesianizmussal szembeforduló monetarista iskola kifejlesztője. Nevéhez fűződik a mennyiségi pénzelmélet újrafogalmazására, a monetarista Phillips-görbe magyarázata, a permanensjövedelem-hipotézis és számos más fontos közgazdasági nézet. Milton Friedman egy híres mondása volt: "the business of business is business", vagyis "a cég egyedüli dolga, hogy üzlettel foglalkozzék".

A Nobel-díjas tudós az ún. monetáris ellenforradalom legismertebb képviselője, aki elsősorban a pénz- és árelméleti kérdésekkel, valamint fogyasztási függvényekkel foglalkozott. Nézetei a mennyiségi pénzelmélet egyik válfaján, a pénztári egyensúly elméletén alapulnak. Az állami tervezés és költségvetési politika ellenzője. Úgy véli, a monetáris politikával, a forgalomban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés