Előfizetői tartalom

Három fő kérdésről tárgyalt Orbán Merkellel

Portfolio
Angela Merkel német kancellár hétfőn munkalátogatást tesz Budapesten. Fél kettőkor félórás közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnökkel, ahol a felek beszámoltak a megtárgyalt ügyekről. Így téma volt az ukrán helyzet, az energiaellátási kérdések, de a demokrácia ügye is szóba került. A megszólalásokból és válaszokból érezhetően kihallható volt, hogy vannak nézeteltérések.Fontosabb részletek Három fő téma volt Orbán Viktor és Angela Merkel között a hétfő délutáni sajtótájékoztatón elhangzottak alapján: az ukrán helyzet, az energiafüggőség (Oroszország szerepe) és a demokrácia helyzete. A német vezető első üzenete arra vonatkozott, hogy a nagy többséggel bíró magyar kormánynak meg kell hallgatnia az ellenzéket és a civil társadalmat. Az ukrán helyzetet mielőbb rendezni kell, tűzszünetet sürgetett a német kancellár. Merkel második üzenetét ennek kapcsán fogalmazta meg. Szerinte az ukrán konfliktus rendezésének ügyében Európának egységesen kell fellépnie, még akkor is, ha eltérőek az egyes európai tagállamok kiindulási pontjai (például Magyarország nagyobb orosz gázfüggősége) A harmadik üzenet pedig még inkább egyértelmű volt Merkel részéről, amikor kijelentette: nem tudja értelmezni az "illiberális demokrácia" kifejezést, amit előszeretettel használ Orbán Viktor.

2015. február 02. 13:52 Megosztás Ebben nem volt akkora egyetértés Egy újságírói kérdés arra vonatkozott, hogy Angela Merkel hogyan értelmezi az Orbán Viktor által tavaly használt illiberális demokrácia kifejezést. Merkel ennek kapcsán kijelentette:...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés