Előfizetői tartalom

Mit tanulhat Európa az Egyesült Államoktól?

Portfolio
A jelenlegi válság letesztelte az európai integráció egységét, és nyilvánvalóvá tette, hogy a jelenlegi intézményi felépítés - és annak alkalmazása - nem megfelelő a tagállami problémák kezelésére. Az európai közösségben szükség lenne egy nagy generálozásra, de válaszút elé érkezett a fiskális unió kérdésével is. Darvas Zsolt, a Bruegel Intézet kutatója arra kereste a választ, miért került súlyosabb válságba és kérdőjeleződött meg inkább az eurózóna egysége, mint a "dollárzóna", vagyis az Egyesült Államok, miközben az államok fiskális helyzete ugyancsak elég változó. Illetve vizsgálta azt is, mit tanulhatnánk Európa döntéshozói az amerikai államok több száz éves föderatív igazgatási rendszeréből.

Az USA is egy valutaunió. Miközben az európai adósságválsággal megjelentek az eurózóna egységével szembeni aggodalmak, az Atlanti-óceán másik partján sem volt nagyon rózsás a helyzet. Néhányan már arra figyelmeztettek, az amerikai befektetők talán jobban aggódhatnak mondjuk Kalifornia állam esetleges csődje, mint Görögország miatt. Az USA államszintű fiskális helyzete...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés