Előfizetői tartalom

Most életveszélyes lehet a "török kártyával" játszani

Portfolio
A Lehman-csőd után másfél éven át lebegtette Törökország, hogy új hitelmegállapodást kötne az IMF-fel, s bár végül visszaléptek a tárgyalásoktól, ez az idő elég volt arra, hogy a török gazdaság megerősödve jöjjön ki a válságból, miközben a befektetői bizalmat biztosította az IMF-védőháló lebegtetése. Nem valószínű azonban, hogy ez a taktika Magyarország esetén is beválna, a helyzet merőben más, minden szempontból. A Moody's-tól jött leminősítés után kifejezetten veszélyes is lehet a "török kártyával" játszani, a csiki-csuki további hitelességi deficitet és ezen keresztül újból emelkedő országkockázatokat eredményezhet.

Honnan hová? A Lehman-csőd utáni válságból viszonylag gyorsan és erősen jött ki Törökország, 2009-ben 5 százalékkal esett vissza a török GDP, de a következő évben közel 9 százalékos növekedéssel robbant ki a recesszióból. Ennek oka és háttere a Törökországot jócskán megrázó 2000-es évek eleji válság, amelynek során számos olyan változás lezajlott, amik nagyot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés