Előfizetői tartalom

Most elmarad a görög csőd - Esik a frank

Portfolio
Kizárólag önkéntes jellegű lehet a magánbefektetők részvétele a görög adósságterhek enyhítésében azért, hogy a folyamat ne váltson ki csőd eseményt - hangsúlyozta a francia köztársasági elnökkel folytatott mai berlini egyeztetéseit követő sajtótájékoztatón Angela Merkel. A német kancellár tehát a 2009 elején a kelet-közép-európai térségben sikerrel alkalmazott ún. bécsi kezdeményezést jelölte meg, amely irányába halad az eurózóna. Ezzel egyúttal az is eldőlni látszik, hogy inkább az óvatosabb, a franciák által szorgalmazott megközelítést alkalmazza az EU a görög adósságválság kapcsán. Ez erősen leegyszerűsítve azt jelenti, hogy most szándékosan nem hárítanak veszteséget a görög állampapírok tulajdonosaira, cserébe elvárják, hogy "önkéntesen" továbbra is finanszírozzák a görög államot a kötvényvásárlásokon keresztül. A csődesemény mostani elmaradására, illetve arra a hírre, hogy nem húzódik el egész nyáron a második görög mentőcsomag kidolgozása, a svájci frank folytatta gyengülését, míg az euró intenzíven tovább erősödött, a részvényindexek pedig határozottan felfelé mozdultak.

Most nem lesz görög csőd Nicholas Sarkozy azt hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy a magánbefektetők bevonásának konkrét módját az Európai Központi Bankkal is egyeztetni fogják, illetve azt, hogy a lehető leghamarabb döntést fog hozni az európai közösség a második görög mentőcsomag ügyében. Nincs idő szeptemberig húzni a dolgot, minél hamarabb döntünk, annál...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés