Előfizetői tartalom

Feladja a 2 milliós havi bérplafont a kormány

Portfolio
A többségi állami vállalatok vezetői pozícióiban mutatkozó bérfeszültségre reagálva megjelent az a kormányhatározat, miszerint a 2 milliós havi bruttó bérplafon helyett a pénzügyi szektorbeli cégeknél 5 milliós, az energetikai hátterűeknél 4 milliós, egyéb területeken pedig havi 3 milliós lehet a legmagasabb havi bruttó bér. Ettől különösen indokolt esetben el lehet térni felfelé, illetve át lehet sorolni vezetőket feljebbi kategóriába. Fontos változás, hogy a jelenlegi prémiumok jelentős részét be kell építeni az alapbérbe és ezentúl csak az éves bér 20%-a adható oda prémiumként. Veszteséges éves működés esetén viszont nem fizethető prémium. A tárcáknak november közepéig kell összesíteni, hogy a bérstruktúra változtatása mennyi embert érint és mindez mekkora többlet költségvetési kiadással jár a 2010-ben eldöntött, takarékossággal indokolt 2 milliós plafon után. Mindez abba az irányba mutat, hogy az új bérezés 2016-tól léphet hatályba.

A legfrissebb Magyar Közlöny tartalmazza a Kormány 1660/2015. (IX. 15.) Korm. határozatát "A többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok vezető állású munkavállalói javadalmazási rendszerének megújításáról" címmel. Ennek előzménye, hogy a kormány meghallgatta az Állami Számvevőszék elnökének az állami tulajdonú gazdasági társaságok vezetésével kapcsolatos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés