Előfizetői tartalom

Hogyan érhetjük utol a cseheket?

Ónozó Lívia
A hazai munkaerő-piaci aktivitás és foglalkoztatás nemzetközi összevetésben is jelentősen emelkedett az elmúlt években. Ebben a cikkben azt mutatjuk meg, hogy a régió "bezzegországához", Csehországhoz képest mely területeken van lehetőség további felzárkózásra a munkaerő-piaci mutatók tekintetében. Eredményeink szerint a hazai népesség struktúrájából fakadó különbségek (demográfiai tényezők, iskolázottság) a Csehországhoz viszonyított lemaradásunk felét magyarázzák. Ezeket a tényezőket csak hosszú távon lehet befolyásolni, így a munkaerő-piaci felzárkózásunk kulcsa az oktatási és az egészségügyi rendszerben rejlik.

Magyarországon a munkapiaci aktivitás és foglalkoztatás az elmúlt években jelentősen emelkedett. A 15-74 éves korosztályban 2010 és 2016 között az aktivitási ráta 54,8 százalékról 60,9 százalékra, a foglalkoztatási ráta 48,7 százalékról 57,7 százalékra nőtt, az éves adatok alapján az aktívak száma 384 ezer fővel, a foglalkoztatottaké 619 ezer fővel emelkedett. Ezáltal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés