Előfizetői tartalom

Így intézi el a foglalkoztatást a minimálbér-emelés

Portfolio
Pesszimistább lett a decemberihez képest a jegybank foglalkoztatottságra vonatkozó prognózisa. A héten közzétett friss Inflációs jelentésben írtak szerint a jegybanki stáb úgy gondolja, a 2012-es recesszió okozta profitromlás megközelítőleg a 2009-es epizód felének megfelelő a vállalatoknál, ami a költségek csökkentésének igénye miatt kétféle módon csapódik le: nem igazán lesznek béremelések, illetve a vállalatok csökkenteni fogják foglalkoztatott létszámukat, ami a versenyszférában 0,9%-os foglalkoztatáscsökkenést okozhat. Ebből a szempontból fontos emlékeznünk a tavalyi 18%-os minimálbér-emelésre, amit ugyan részben visszakompenzált tavaly az állam, viszont a vállalatoknak a következő években a megemelt bérköltséggel kell számolniuk. Az álláskeresők helyzete pedig egyre romlik, az új állások száma historikus mélypontra került.

A munkaerőpiacon aktívak aránya 2012-ben tízéves csúcsra, 57 százalék fölé emelkedett a 15-74 éves népességben, és ez a folyamat az MNB stábja szerint tovább folytatódik, 2014-ben 58 százalék fölé emelkedhet az aktívak aránya. Vagyis ez azt jelenti, hogy a munkaképes korú népesség egyre nagyobb arányban van jelen a munkaerőpiacon, dolgozik, vagy keres munkát. (Ezzel szemben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés