Nagy pénzügyi válság jöhet - figyelmeztet Európa egyik legbefolyásosabb embere

2017. október 9. 08:59    
nyomtatás
 
Wolfgang Schäuble, leköszönő német pénzügyminiszter szerint a lassan visszafordíthatatlan mértéket öltő eladósodottság és a jegybankok által táplált túlzott likviditás óriási kockázatot jelent a világgazdaság számára, napról-napra nő a piaci buborékok kialakulásának veszélye - nyilatkozta a Financial Timesnak adott interjújában.


Az elmúlt nyolc évben német pénzügyminiszterként Európa egyik legbefolyásosabb politikusává vált Wolfgang Schäuble, a koalíciós tárgyalások miatt azonban hamarosan elhagyja a német pénzügyminiszteri posztot, hogy átvegye a Bundestag házelnökének helyét. A távozó pénzügyminiszter híresen keményvonalas álláspontot képviselt mindig is, ami a költségvetési fegyelmet és az államadósságot illeti, emellett többször is felszólalt a nagy jegybankok, köztük az Európai Központi Bank extrém laza monetáris politikája ellen.

A Financial Timesnak adott interjújában elmondta, hogy a világgazdaságban napról-napra nő a piaci buborékok kialakulásának veszélye, amit a jegybankok által az utóbbi években a piacra pumpált több ezer milliárd dollár és a már rég óta extrém alacsony kamatszintek is táplálnak.

Világszerte egyre több közgazdász aggódik a rohamosan növekvő adóssághalom és a többletlikviditás, illetve ezek potenciális következményei miatt. Magam is ebbe a csoportba tartozom.

- fogalmazott.

Schäuble mellett a múlt héten az IMF elnöke, Christine Lagarde is halkan megkongatta a vészharangot: bár a világgazdaság évek óta nem bővült ilyen dinamikusan, a horizonton már látszanak az olyan aggasztó jelek, mint a sok helyen fenntarthatatlanná mértéket öltő eladósodottság, vagy a pénzügyi piacokat jellemző túlzott kockázatvállalási kedv.

A fentiekkel összhangban Schäuble megvédte keményvonalas álláspontját a megszorítások szükségességével kapcsolatban. Véleménye szerint kulcsfontosságú, hogy egy ország ragaszkodjon az előre lefektetett, szilárd szabályokhoz, amelynek része az is, hogy nem költ többet annál, mint amennyi feltétlenül szükséges.

Az interjúban szóba került a Bundestagba újonnan bekerülő AfD is, ami a második világháború óta az első szélsőjobboldali párt a német törvényhozásban. Schäuble úgy véli, hogy az AfD szavazói dühösek és elégedetlen, félnek a világ változásától, ennek ellenére

nincs okunk azt feltételezni, hogy a demokrácia veszélybe került volna. Kizárt dolog, hogy Németország visszasüllyedjen a nacionalizmusba.


A Brexittel kapcsolatban elmondta, hogy néhány demagóg brit politikusnak köszönhetően erőre kaptak az EU-s integrációs törekvések, ezzel pedig akaratuk ellenére nagy szívességet tettek a kontinensnek. Igaz, ez önmagában nem sokat segít az Egyesült Királyságnak rövid távon.

Zárásképpen még egyszer kihangsúlyozta annak fontosságát, hogy a világ kormányai felelős gazdaságpolitikával felkészüljenek egy esetleges válságra, ugyanis "nem lesznek mindig ilyen kedvezők a körülmények, mint most".

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium