Előfizetői tartalom

Nagy a nyomás a portugálokon, a héten bedobják a törülközőt?

Portfolio
Egy hétvégi német lapjelentés szerint a németek és a franciák nyomást gyakorolnak Portugáliára, hogy az minél hamarabb kérjen külső pénzügyi segítséget, a lapjelentés tartalmát azonban cáfolta a portugál kormányfő. A Reuters vezető eurózóna forrásokra hivatkozva ezt követően már 60-80 milliárd eurós potenciális mentőcsomagról írt a hétvégén, amelynek aktiválása nagyban függ az e hét szerdai portugál államkötvény aukció hozameredményétől. Ma reggel is rendkívül magas szinten járnak a portugál, illetve más dél-európai államok kötvényhozamai, a veszély pedig az, hogy a portugál feszültség a jóval nagyobb spanyol és olasz államadósság finanszírozási lehetőségeit is beszűkíti. A spanyolok és az olaszok csütörtökön tartanak kötvényaukciókat.

A jelek szerint újra megismétlődik a már "szokásosnak" nevezhető forgatókönyv, azaz hetekig tagadja az érintett ország, hogy szüksége lenne külső pénzügyi segítségre, de végül a piaci környezet, illetve a politikai nyomás hatására mégis elfogadja azt. Ez történt Görögország, illetve Írország esetén, most pedig a sort a portugálok folytathatják.Kapcsolódó cikkünk2010.12.01...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés