Benyújtotta a 13. havi nyugdíj visszavezetésének javaslatát az MSZP

MTI, Portfolio
2017. május 19. 17:39    
nyomtatás
 
Az MSZP benyújtotta a jövő évi költségvetéshez a 13. havi nyugdíj bevezetéséről, valójában a visszavezetéséről, szóló javaslatot, amelynek költségvetési hatása 272,5 milliárd forint lenne - jelezte mai sajtótájékoztatóján Korózs Lajos.


Az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s alelnöke többek között azzal indokolta a javaslatot, hogy ma Magyarországon emberek százezrei élnek nyomorban és emellett a párt nem mehet el szó nélkül. Adatai szerint ma több mint 71 ezer ember van, akinek az öregségi nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, 148 ezren vannak azok, akiknek a nyugellátása nem éri el az 50 ezer forintot és 331 ezernél több ember van, akinek a különböző járadéka nem éri el az 50 ezer forintot.

Korózs Lajos a 13. havi nyugdíj fedezetével kapcsolatban azon véleményének adott hangot, hogy nem lehet "bázisszemlélet" vagy "maradványelv" alapján gondolkodni a költségvetésről, vagyis nem lehet, hogy csak az szerepeljen a büdzsében, amely már tavaly is benne volt.

Hozzátette: a jelenlegi struktúrában is van fedezet a 13. havi nyugdíjra. Kifejtette: a napokban derült ki, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 637 milliárd forint adótartozást engedett el, az Eximbanknak a keleti nyitásra több száz milliárd forintot biztosítanak, Rogán Antal minisztériuma több mint 20 milliárd forintot költhet el. Tízmilliárdok jutnak kisvasútra, lőtérépítésre, a Miniszterelnökség Várba költözésére több mint 200 milliárd lesz - sorolta.

A 13. havi nyugdíj újbóli bevezetéséről a minap már írtunk saját véleményt. Amint arra a Portfolio korábban elsőként hívta fel a figyelmet: a kormány az elmúlt években a többször túltervezett magyar infláció segítségével "fű alatt" már fokozatosan annyi többlet nyugdíjat fizetett ki, amely kitett egy teljes havi juttatást, ami így beépült a bázisba is. Az MSZP javaslata ezt a nyugdíj kifizetési többletet fejelné meg még egy további hónappal és erre mondja a párt a 272,5 milliárd forintos költségvetési többlethatást.

A témához kapcsolódik egyébként az MTI ma délután megjelent infografika is, amelyen látványos, hogy a nyugdíjkorhatár emelése és egyéb adminisztratív szigorítások hatására milyen jelentősen csökken évről-évre a nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma:

Benyújtotta a 13. havi nyugdíj visszavezetésének javaslatát az MSZP


Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Kötvényportfólió-kezelő
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium