Előfizetői tartalom

Óriási lyukat üt a kormány csomagja jövőre

Portfolio
Sem az idei, sem pedig a jövő évi költségvetési hiánycél nem teljesül a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb prognózisa szerint, még a szabad tartalékok eltörlésével sem. A 2013-as hiánycél elvétésének hátterében az áll, hogy az MNB szakértői kedvezőtlenebb makrogazdasági pályát jeleznek előre és közben jelentős feszültségek jelentkezhetnek jövőre a gyógyszerkasszában és a gyógyító megelőző kasszában (itt hiányzik az egészségügyi béremelés fedezete). Kedvező ugyanakkor, hogy a költségvetési hiány trendszerűen csökken és 2012-ben, valamint 2013-ban is 3% alatt lehet a deficit. A jegybank szakértői alappályájukban már nem tudták figyelembe venni a legutóbbi kormányzati bejelentéseket, így például a 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi csomagot és a tranzakciós illetéket érintő módosításokat. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy egy ekkora csomag végrehajtására nincs fedezet a jövő évi büdzsében. A tranzakciós illetékből 90 milliárd forint folyhat be a bankoktól szemben a kormány 140 milliárdos várakozásával, az EU/IMF-megállapodás megkötéséből eredő kamatkiadásokon keletkező megtakarítás csak 30 milliárd forint lehet a 150 milliárd forintos kormányzati reményekkel szemben (a Parlamentnek benyújtott eredeti költségvetési törvényjavaslathoz képest). Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy a 300 milliárdos csomag ilyen formában történő megvalósítása óriási lyukat ütne a 2013-as büdzsében.

A 2013-as büdzsét elemezték Mivel a kormány előrébb hozta a jövő évi költségvetési törvényjavaslat elfogadását, ezért a Magyar Nemzeti Bank publikációs menetrendje is megváltozott - vezette fel az MNB szakértőinek 2013-as költségvetésről szóló elemzését Gereben Áron igazgató. Baksay Gergely, az MNB pénzügyi elemzések szakterület közgazdasági elemzője a sajtótájékoztatón...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés