Előfizetői tartalom

Óriásit csökkenhet az adósság - Mi áll a háttérben?

Portfolio
A belső kereslet folytatódó gyengélkedése miatt várhatóan az export a következő években is gyorsabban bővül majd az importnál, ami továbbra is masszív külkereskedelmi mérleg többletekhez, az pedig a folyó fizetési mérleg fokozódó többletéhez vezet - vetíti előre a friss inflációs jelentésben a Magyar Nemzeti Bank szakértői stábja. Az előrejelzés szerint a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegeként adódó külső finanszírozási képesség tovább javulhat, ez pedig azt eredményezheti, hogy az ország nagy léptekkel halad tovább az igen magas külső adósság leépítésének útján. Ez egyúttal az ország külső pénzügyi sérülékenységét is jelentősen mérsékelheti.

A jegybanki stáb friss előrejelzése szerint 2013-ig tovább növekedhet a magyar gazdaság nettó külső finanszírozási képessége, amelyet döntően az autógyártás (pl. új Mercedes-gyár) megindulásának nettó exportot javító hatása, illetve a 2012 végétől várhatóan erősödő külső konjunktúra támogathat. Megjegyzik azonban, hogy a nettó megtakarítói pozíció javulásához...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés