Előfizetői tartalom

Rekord többlet után nagy elszállás jöhet a magyar büdzsében

Portfolio
A magánnyugdíjpénztári vagyon egyösszegű, 2011-es elszámolása jövőre rekord nagyságú, a GDP 7,3%-át elérő pénzforgalmi többletet eredményezhet az államháztartásban, a későbbi években azonban változatlan feltételek mellett, a kormány tervével ellentétben a GDP 4-5,5%-ára hízó deficit várható - ez derül ki a Költségvetési Tanács (KT) szerda este megjelent elemzéséből. A testület a törvényi kötelezettsége miatt készítette el a 2010-2014-es évekre vonatkozó frissített költségvetési technikai kivetítését, amely még az egy hónappal ezelőtt jelzett 500 milliárd forint körülinél is sokkal nagyobb, 1100-1200 milliárd forintos költségvetési kiigazítási szükségletet vetít előre a 2013-2014-es évekre ahhoz, hogy a kormány valóban tartani tudja a kijelölt pályát. A KT arra hívja fel a kormány figyelmét, hogy "a középtávú költségvetési folyamatok jelentős romlása (növekvő deficit kialakulása) csak tartós intézkedésekkel kerülhető el. Ennek fő oka, hogy az előrelátható gazdasági növekedés nem fedezi a már bejelentett adócsökkentések miatt várható bevételkiesések hatásait."

Nincs felmentés a szigorú gazdálkodás alól A megszűnésre ítélt Költségvetési Tanács feltehetően utolsó, terjedelmes elemzésében még az eddigieknél is nagyobb jövőbeli államháztartási hiány kilátásokkal szembesíti a kormányt. A szakmai testület technikai kivetítése szerint ugyanis míg 2011-ben a magánnyugdíjpénztári vagyon átvétele és egyszeri elszámolása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés