Előfizetői tartalom

Súlyos örökség - Az azeri-örmény viszály háttere

Nemzetközi felháborodást váltott ki a hétvégén, hogy Magyarország kiadta az "azeri baltás gyilkost" Azerbajdzsánnak. Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal, az üggyel összefüggésben megszólalt Barack Obama amerikai elnök, és az Európai Bizottság is. A hétvégi események tükrében érdemes felidézni, hogy milyen viszontagságok övezik Örményország és Azerbajdzsán vidékét. Nehéz örökség: elnyomás, pogromok, vérontás és etnikai összetűzések.

A mai Azerbajdzsán az évszázadok során hol arab kalifátus volt, hol mongol, perzsa vagy ottomán, hol orosz uralom alatt állt. Ezek a kultúrák kivétel nélkül nyomot hagytak az ország nyelvében, szokásaiban. A nehéz örökség részét jelentette az is, hogy a területet még 1828-ban felosztották egymás között az oroszok és a perzsák. Ekkor alakult ki az a képtelen helyzet, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés