Előfizetői tartalom

Esik az MNB-kötvény állomány - Ki mit nyer Matolcsy programjával?

Portfolio
A monetáris tanács a mai ülésén nem döntött a kéthetes MNB-kötvényben való pénzelhelyezés adminisztratív, 3600 milliárd forintban történő maximálásáról, hanem arról van szó, hogy a ma bejelentett hárompilléres növekedési program egyszerűen ilyen eredményre vezethet - jelezte a mai szakértői háttérbeszélgetésen Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Matolcsy György jegybankelnök délelőtti sajtótájékoztatóján még ettől eltérő üzenet hangzott el. A szakértői beszélgetésen további lényeges információk is elhangoztak. Lényeges, hogy míg a program harmadik pillére keretében maximum 3 milliárd euróval, addig a második pillér segítségével közel 1 milliárd euróval (250 milliárd forinttal) csökkenhet a devizatartalék, tehát a ma bejelentett növekedésélénkítő keretprogram összesen 4 milliárd euróval mérsékelheti a február végén 35,9 milliárd eurón állt nemzetközi tartalékokat.

Költségek és előnyök Amennyiben a ma bejelentett hárompilléres növekedési programot az egyes szereplők szempontjából a költségek és előnyök területén értelmezzük, akkor az alábbi főbb megállapítások tehetők. A kis- és középvállalatok az eddiginél jóval olcsóbb hitelekhez juthatnak, igaz ez a bankoknak pusztán a kamatkondíciókat nézve nem feltétlenül érné...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés