Előfizetői tartalom

Történelmi mélyben az infláció! (2.)

Portfolio
A várt -0,1% helyett -0,3%-os lett az infláció júniusban. Ilyen mélyen sosem járt a fogyasztói árindex. A Portfolio által megkérdezett elemzők közül többen jelezték, hogy esetleg 0,1 százalékponttal még mélyebbre (-0,2%-ra) eshet a mutató, de -0,3%-ot senki nem várt. (Nem mindenkinek volt meglepetés a mai adat, az MNB például -0,3%-ot jelzett előre a legutóbb.)

A hivatalos inflációs mutató tehát még lejjebb süllyedt a deflációs tartományban, de közgazdasági értelemben továbbra sem beszélhetünk deflációs környezetről. Az áralakulás alapfolyamatai ugyanis még nem jeleznek eső trendet: a maginfláció például 2,6%-os, ráadásul most éppen 0,1 százalékpontot emelkedett is.Az index további süllyedését az élelmiszerek áralakulása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés