Forgalmi dugóba került az építőipar
Ingatlan

Forgalmi dugóba került az építőipar

Juhász Attila, ÉVOSZ Építőanyag- kereskedelmi Tagozatának elnöke, Újház Zrt.
A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

2022 abszolút csúcsév volt a magyar építőanyag-forgalomban, 2023 viszont, bár nem abszolút, de sokéves mélypontnak bizonyult. A piaci szereplők egyetértenek abban, hogy nagyon hosszú lesz innen kilábalás annak ellenére is, hogy a külső körülmények sokat javultak, és minden adott ahhoz, hogy meginduljon a fellendülés.

Az ágazati becslések szerint a 2023-ban átadott 18 ezer lakás után 2024-ben és 2025-ben is közelebb leszünk a 10 ezerhez, mint az utolsó békeévek 20 ezret meghaladó számához.

Ez nem csak néhány építőanyag gyártó, kereskedő, és építőipari kivitelező problémája. A szektorban az elmúlt egy évben több tízezer munkahely szűnt meg, megint külföldön keresi a boldogulást a szakemberek egy része, és egyáltalán nem biztos, hogy később haza lehet őket csábítani. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a hazai – például energiahatékonysági szempontból – rendkívül rossz minőségű lakásállomány megújításához számítások szerint évente legalább 25-30 ezer lakás átadása lenne szükséges, amiből most ismét, és hosszú távon elveszítünk 3-4 évet.

Az épületfelújításokkal kiemelten foglalkoznak a szakértők az április 24-i Sustainable Tech 2024 konferencián. Részletekért kattints!

De miért van ez így, és mit kellene tenni ahhoz, hogy ez megváltozzon? 2022 a Covid utáni fellendülés éve volt, az elhalasztott beruházási igények az év első felében ideális külső körülményekkel párosultak. A háztartások pénzhez jutottak (adóvisszatérítés), működtek az állami támogatások (CSOK, kedvezményez áfa, Zöld hitel, lakossági otthonfelújítási támogatás), alacsonyak voltak a kamatok, olcsón és bőségesen állt rendelkezésre az építőanyag a raktárakban, ez vezetett a felfutáshoz.

A gyors lassulás, lassú gyorsulás problematikája nem ismeretlen az autópálya-üzemeltetők körében. A jelenséget általában a német eredetű STAU szóval szokták jellemezni, ez írja le az autópályákon kialakuló, látszólag mindenféle magyarázat nélküli dugók okát. A klasszikus stau oka, hogy a lassítás gyorsan és gondolkodás nélkül, kevesebb mint 150 méter alatt következik be. A kiváltó ok lehet akár banális és átmeneti is, a lényeg, hogy egy ponton a közlekedők valamiért erőteljes fékezést hajtanak végre. A lelassult járművek (köztük buszok és kamionok) felgyorsulása ezzel szemben kilométerek dolga. A torlódás elejére érő, a dugóból éppen szabaduló autósok egyszerűen nem értik, mi volt a lassítás kiváltó oka, ezért ők is körültekintően és lassan veszik fel ismét az utazósebességet. Eközben a sor végére továbbra is 130-as sűrűséggel érkeznek járművek, és máris kialakul a torlódás.

Fontos azonban megjegyezni, hogy minden beruházás, amit a lakosság 2022-ben ténylegesen elkezdett legkésőbb 2021-ben kezdett el érlelődni a fejekben, a laptopokon és a konyhaasztalokon, de az is lehet, hogy a család nagy terve már 2020-ban készen állt, csak közbeszólt a Covid. Ennek a szektornak ez a természete. Kitalálni, elhatározásra jutni, finanszírozást találni nehéz, komoly eltökéltséget és jövőbe vetett bizalmat igényel, ezzel szemben, vagy éppen ezért elhalasztani, visszatáncolni könnyű egészen addig, amíg az ember el nem kezdi az alapozást, vagy le nem veszi a tetőt a régi házról. Ettől a ponttól kezdve viszont nagyon nehéz a visszakozás.

2022 második felére az orosz-ukrán háború átírta a feltételeket. Az energiaárak megugrottak, az ellátási láncok szakadoztak, az építőanyagárak drámai mértékben megugrottak, a kamatszint az egekbe emelkedett, és a romló egyensúlyi feltételek miatt az állam is kivonult a támogatásból.  Aki addig tervezett, az lecsukta a laptopot, fiókba rakta a terveket és várt.

Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

Aki eljutott a beruházások megkezdéséig, az kétségbeesetten küzdött, hogy valahogy tető alá hozza az építkezést. Az ő kitartásuk eredményezett még 2023-ban is 18 000 újlakásátadást, de fontos leszögezni, hogy ezek az építkezések (és különösen a nagy társasház építések) még 2021-ben 2020-ban, vagy annál is korábban megkezdődtek, hiszen

egy átlagos lakásépítés átfutási ideje Magyarországon a KSH adati szerint 700 nap, a soklakásos épületeké pedig inkább 900.

Új építkezések viszont 2023-ban gyakorlatilag nem vagy alig kezdődtek. Az Újház Zrt. adatai szerint az év egészében az építkezések megkezdésekor leginkább használt falazóanyagok forgalma 2023-ban 43 százalékkal esett vissza, lényegében az összes Magyarországon működő égetett falazóelemeket és cserepeket gyártó üzem leállt, a dolgozókat kényszerszabadságolták vagy elbocsátották, a gyártók (illetve nem gyártók) és a kereskedők készletről is gond nélkül ellátták az igényeket.

Így jutottunk el 2024-be. 2023-ban megkezdődött az építőanyagárak csökkenése, a beszerzési láncok helyreálltak, a gyártóknál egekbe szökött a kapacitáskihasználatlanság, szabaddá váltak a mesterek, a kamatok is csökkenésnek indultak, és lassan elérik a bűvös határnak tekintett 6 százalékot, ami alatt beindul a fejlesztők fantáziája. Életbe lépett a CSOK Plusz, és júniusban indul a 108 milliárdos lakossági energiahatékonysági támogatás, vagyis látszólag minden adott ahhoz, hogy meginduljon a fellendülés. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű.

A felkészülésben gondolkodásban e pillanatban legalább egy, de inkább másfél éves hátrányban vagyunk,

mert egyszerűen nem elvárható a lakosságtól, de még a profi fejlesztőktől is csak nehezen, hogy akkor kezdjék el intézni a dolgokat, amikor legnagyobb a baj. Márpedig ahhoz, hogy idén elinduljanak a családi ház, lakópark, vagy sok lakásos társasház projektek, ahhoz legkésőbb tavaly meg kellett volna kezdődnie a tervezésnek, az engedélyeztetésnek, a finanszírozás előteremtésének, a szerződések megkötésének és az infrastruktúra kialakításának, sőt, már a terveken megszületett lakások értékesítésnek is. Ennek azonban nincs nyoma.

A kiadott építési engedélyek és bejelentések száma a mélyponton van, és még az sem biztos, hogy a következő negyedévben emelkedésnek indul.

A bankok által jóváhagyott építési hitelek összege ugyan emelkedik, de nagyon messze van még a korábbi csúcsoktól. Az építőanyag-forgalom, és ezen belül a szerkezetépítésben használt anyagok forgalma februárban növekedést mutatott az előző évhez képest, de ez nem vált trendszerűvé, márciusban már ismét csökkenésnek lehettünk szemtanúi, bár a falazóelemek és a beton zsalukövek értékesítése minimális növekedést mutatott, tehát valami azért elkezdődött.

Ezen a ponton szólnunk kell az állami támogatások szerepéről is a mostani folyamatokban. A szakma álma ezzel kapcsolatban a hosszú táv és a kiszámíthatóság. Csak a példa kedvéért: E pillanatban a gyártók és a kereskedők gőzerővel készülnek a június-júliusi rohamra, hogy akkor a készletek és a logisztikai megoldások is elegendők legyenek a megugró – főleg szigetelőanyag – igények kielégítésére. Ez a felkészülés azonban cash-flow igényes, és a költségek (készletfelhalmozás, gyártói kapacitások felpörgetése) egy másfél év alatt kiszárított szektorra terhelődnek. Ez minden szereplőnek nehézséget okoz már csak azért is, mert addig viszont a kivárás jellemzi a piacot.

A gyors lassulás, lassú gyorsulás jelenség, illetve a 2023-ashoz hasonló sok összetevős krízisek zökkenőmentes áthidalása nem várható el az államtól, a gazdasági krízisek erejével nem lehet felvenni a versenyt. Az átmeneti kilengések enyhítésére azonban van lehetősége a mindenkori kormányzatnak, ebben segít a támogatási politika, amely azonban akkor igazán hatékony, ha nemcsak a lakossági igényeket veszi figyelembe, hanem az ágazat működési sajátosságait is. Újabb leegyszerűsítéssel élve enyhítené az idén nyár elejére várt keresleti nyomást, ha már a májusi építőanyag-számlák is elszámolhatók lennének az energiahatékonysági program keretében, és ez a példa lényegében tetszőleges támogatási körre bővíthető.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Luxus otthon lakás