Így alakul szerdától a benzin ára
Gazdaság

Így alakul szerdától a benzin ára

Tovább csökken a benzin és a gázolaj ára szerdán - írja a holtankoljak. De milyen tényezők is határozzák meg az üzemanyagok árát?

Itt az újabb árváltozás

Május 1-jén, szerdán a benzin és a gázolaj ára is bruttó 3-3 forinttal csökken majd, így a hét közepén az alábbi átlagárakat tapasztalhatjuk a kutakon: 

  • 95-ös benzin: 644 forint/liter
  • Gázolaj: 630 forint/liter

Év eleje óta a benzin literenkénti ára már mintegy 74 forinttal (+12,9%), a gázolajé pedig 37 forinttal (+6,2%) emelkedett.

bendiz mai

Mi mozgatja az árakat?

Sok mindentől függ, hogy hogyan alakulnak az üzemanyagárak a magyar benzinkutakon: a legfontosabb külső, piaci tényezők az olaj világpiaci árának alakulása és a finomítói prémiumok alakulása, illetve a forint teljesítménye a dollárral szemben, de jelentős ármeghatározó szerepe van az adóterheknek is (ÁFA és a jövedéki adóteher a két legfontosabb), továbbá a verseny mértéke, a finomítóktól való távolság, a benzinkutak forgalma, az import lehetőségek-és költségek, illetve a profitabilitás is alakítja az árakat.

A fokozódó geopolitikai feszültségeknek köszönhetően nagyot emelkedett idén az olajár, a legnagyobb veszélyt jelenleg az iráni-izraeli konfliktus esetleges eszkalálódása jelenti. A rendkívül fontos olajtermelőnek számító Irán a legkedvezőtlenebb forgatókönyv szerint akár elzárhatja a globális olajkereskedelem szempontjából kulcsfontosságú Hormuzi-szorost, de az is jócskán megdobná az olajárakat, ha Izrael légi csapást mérne az iráni olajfinomítókra. A nyugati benchmark olajtermék Brent idén eddig 13,5 százalékkal került feljebb, április közepe óta azonban láthattunk egy kisebb korrekciót az árfolyamnál.

brent ytd 1

Ezzel párhuzamosan a benzinnek és a dízelnek is nagyot nőtt az év első heteiben a beszerzési ára, február közepén azonban megváltozott a helyzet és azóta meredeken bezuhanó dízel-prémiumot láthatunk, miközben a benzin finomítói marzsa kisebb visszahúzások mentén továbbra is emelkedik - ennek az okaival egy részletes elemzés során foglalkoztunk nemrég.

cracks
A benzin (sötétkék) és a dízel (világoszöld) beszerzési árának alakulása. Forrás: Neste

Mindenesetre a mögöttünk álló hetekben, április elejétől kezdve nagyot esett a dízel beszerzési ára, ezt a magyar benzinkutak jegyzéseinél is tapasztalhattuk, elsősorban

ennek köszönhetően 14 forinttal kerül többe egy liter dízel, mint egy liter benzin.

diff ma

A forint teljesítménye célzottan a hazai üzemanyagárakra hat, azaz a mostanában nagy rivaldafényt kapó régiós árösszehasonlítás során is fontos eszköz lehet. Ami azt illeti, a devizapiacon finoman szólva sem alakult kedvezően az elmúlt néhány hónap:

IDÉN EDDIG 5,7 SZÁZALÉKKAL GYENGÜLT A FORINT A DOLLÁRRAL SZEMBEN, MIKÖZBEN A KÖRNYEZŐ ORSZÁGOK DEVIZÁINAK ÁTLAGOS GYENGÜLÉSE CSAK 2,9 SZÁZALÉK VOLT.

régió deviza ma

Ugyancsak fontos szepe van az üzemanyagárak alakulásában az adóterheknek: ebben a tekintetben történt idén egy fontos, magyar piacra specifikus esemény, a jövedéki adóemelés miatt ugyanis 42 forintos drágulás következett be a kutakon.

Magára az adóemelésre szükség volt, annak mértéke azonban lehetett volna alacsonyabb is: a januárban két lépcsőben érvényre juttatott emelés ugyanis olyan mértékben lett meghatározva, ami a 420-as euró-árfolyamig elegendő, ebben a tekintetben tehát van némi mozgástér a teher csökkentésére (jelenleg 392 forintot kell adni egy euróért).

Összességében azonban

NEM MONDHATÓ KIRÍVÓNAK AZ ADÓTEHER A HAZAI ÜZEMANYAGOK ESETÉBEN:

az EKR-díjjal és a kisker-adóval korrigált adószint mértéke a MÁSZ adatforrása alapján 48,7 százalékos, ami nagyon közel van a régiós átlaghoz (49,3%).

adótartalom

Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A hazai akkumulátorgyártás szenvedése már jól látszik, Iváncsa lehet az első dominó
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Ez is érdekelhet
vihar komor szürke